вторник, 10 януари 2012 г.

ДВИЖЕНИЕ НА КОСМИЧНАТА ЕНЕРГИЯ И МЕДИТАЦИЯ


Ние сме създадени да бъдем здрави и щастливи до дълбока старост. Болестите и неразположенията идват тогава, когато енергията от някой от енергийните ни центрове - чакрите, е блокирана и не може да функционира правилно.
Затова е от изключително значение знанието за чакрите, провеждането на медитациите, за да се хармонизират тези енергийни колела.

Всички ние получаваме космическа енергия, която подхранва нашите чакри. Но проблемът се състои в това, че сме склонни да блокираме тази енергия в някой от нашите центрове. Много често това става във втората – половата чакра или в третата – в областта на слънчевия сплит, като проявяваме силни чувства за привличане, любов, притежание или власт. Медитацията върху тези енергийни центрове помага да се освободи това блокиране.

Космическата енергия стига до нас
Горните три чакри образуват тъй наречения Златен Триъгълник, който представлява енергийна триада. Той отразява съвършенството на космическата хармония. Космическата енергия навлиза първо чрез тях в човешкото тяло, после тя се придвижва през цялата система на чакрите докато достигне до чакрата корен, тя заземява хармонията и дава чувството на сигурност. След това енергията тръгва нагоре, докато достигне до чакрата на темето, така завършва цикълът, но това става само в случай, ако не блокираме космичната енергия в някоя от чакрите.

Дебалансирането на чакрите и липсата на познание за тях смущава и блокира потока на енергия в съзнанието и това нарушава здравословното състояние на тялото. Медитацията върху чакрите е много важна именно, за да се освободи това “блокиране”. Когато всички чакри се открият и настроят със съзнателния ум – самите ние да ги “почувствуваме” и най-вече да повярваме, че ги има – съзнанието на човек се разширява и асимилира по-добре енергийните източници, от които може да черпи здраве и хармония.

Сигурно вече се питате как да откриете тези центрове, тези колела от енергия в себе си? Това става чрез медитация. Всички емоционални и физически състояния изразявани чрез чакрите, може да се уравновесят и хармонизират чрез медитация и визуализация. Знам, че ще ви бъде трудно в началото, да ги “видите” и да извикате в съзнанието цветовете им. Запомнете, че по-важното е да ги почувствате, че ги има и да повярвате в това. Не се отчайвайте, ако не се получи от първия път, нужен е опит, който лесно ще постигнете след няколко повторения.

Медитирайте винаги, когато можете и когато усетите потребност за това в състояние на нервност, депресия или объркване. Не оставайте с впечатлението, че медитацията е само седене в неудобна поза, люлеене и пеене на “Ом-м-м!”. Медитация е всичко онова, което ни кара да се концентрираме върху себе си, да навлезем навътре в душата си и да потърсим хармонията.

В състояние на медитация може да се приведете чрез любимата ви песен, картина, предмет, цвете, цветосъчетание, звук и редица други. Всеки човек поне по 10 мин. на ден медитира, дори съвсем несъзнателно. Ако вие овладеете медитацията ще се почувствате много по-сигурни, ще изчезнат страха и депресивните състояния.

Медитацията може да се изразява чрез много и различни форми, но има една обичайна тема. Независимо каква техника на медитация ще използвате вие винаги трябва да целите следното: стремете се да излезете извън обусловения ум и да намерите достъп до необусловения ум. Така вашата идентичност ще започне да се измества от ума към душата ви.

По-горе споменах за мантрата “Ом”, искам да поясня какво точно означава това. В традицията на Йога медитацията традиционно включва използването на дадена мантра, или изначален звук. Думата “мантра” означава “инструмент или средство на ума” Мантрите се използват, за да откъснат нашето съзнание от динамично променящата се сфера на живота и да се потопим в разширеното състояние на битието. Тези вибрации са използвани от хиляди години за умиротворяване на умствената активност. Това са приятни, звънливи звуци без конкретни значения /в повечето случай/, които поддържат активен нашия ум.

Въвеждането на мантра успява да прекъсне непрестанният процес на вашите мисли, които непрекъснато се изменят от един безкраен асоциативен процес. Чрез мантрата този процес успява да се прекъсне и вие успявате да надзърнете в безмълвното пространство между мислите. Една от най-популярните мантри е звукът Аум или Ом, за който се смята, че е звукът, който Вселената издава, когато тя се изявява от потенциалното към възприеманото.

Опитайте да медитирате върху чакрите, и да ги визуализирате в цвят.Започнете от чакрата-корен, в основата на гръбнака. Първо локализирайте в съзнанието си местоположението, след това си представете цвета и се опитайте мислено да “завъртите” това енергийно колело по посока на часовниковата стрелка. Ако не успеете да го завъртите то поне си представете пулсации, в следствие на завъртането или пулсациите трябва да усетите приятна топлина, която после да трансформирате в мека светлина.

Едва след като сте изпълнили всички тези етапи с първата чакра може да преминете на втората чакра – половата. Така последователно преминете нагоре през всички чакри и когато постепенно стигнете до последната чакра, седмата – теменната, насочете светлината към небето. Ще ви обземе чувство на блаженство, екстаз и единение с Вселената.

Бъдете внимателни и не задвижвайте енергията много интензивно през последните три чакри, защото ще ви стане прекалено горещо в областта на главата. При първите опити е възможно леко да ви се завие свят, но това състояние бързо преминава. Много е важно да спазвате последователността на преминаване през всичките чакри в посока от чакрата-корен нагоре към теменната.

Ако всичко това, което четете, ви е интересно, но трудно за запомняне или изпълнение, не бързайте. Трябва да изчакате, за да свикнете с новите идеи. Не го правете наведнъж. Опитайте медитацията, но постепенно. Ако ви е прекалено трудно, оставете за малко, явно още не е дошъл моментът. Ще се върнете отново, когато сте постигнали напредък в личното си развитие.

Ние представляваме онова, което съзнателно усещаме! След като осъзнаем по-добре собствената си вътрешна сила и съзнателно я признаем и потвърдим, ще успеем да постигнем вътрешна хармония. Това е състоянието, което в нашия забързан век е много наложително да намерим и задържим в съзнанието си.

Разположение на чакрите:

1.първа чакра -Маладхара- червен цвят, свързана е с надбъбречни жлези и опорно-двигателна система. Разположена е в основата на гръбначния стълб, мантрата й е ЛАМ
2.втора чакра -Свадхищхана- оранжев цвят, свързана е с полови жлези, отделителна и полова система. Разположена е на окoло два пръста над срамната кост, под пъпа, мантрата е ВАМ
3.трета чакра – Манипура- жълт цвят, свързана е с панкреас и храносмилателна система. Разположена е в областта на 'слънчевият сплит', мантрата е РАМ
4.четвърта чакра –Анахата- зелен цвят, свързана с тимус и сърдечно-съдова система. Разположена е по средата на гръдната кост, мантра- ЯМ
5.пета чакра – Вишутха- светло син цвят, свързана с щитовидна жлеза и дихателна система. Разположена в ключичната ямка, мантра ХАМ
6.шеста чакра –Аджна- тъмно син цвят, свързана е с епифиза, централна и периферна нервна система, очи и уши. Разположена по средата на челото, малко над точката където се сключват веждите, това е знаменитото 'трето око', мантра- ОМ
7.седма чакра – Сахасрара- виолетов цвят, свързана е с хипофизата. Тази чакра няма физическа проекция върху тялото. Има форма на конус и се намира в областта на фонтанелата, мантра- АУМ.
Медитацията ни води към душата

Всяка от тези чакри е отговорна за приемането и излъчването на определен тип енергия, което оказва влияние не само върху здравето ни, но дава отражение и върху житейският ни път. Самото влияние е доста сложно и не може да бъде описано, но за хората с ясновидска дарба всичко изглежда като плетеници от различни цветове.
Причината за появата им се крие в резонансните взаимодействия на чакрите с околния свят.

Съществуват двупосочна връзка между провокираните събития и нашите чакри. При нарушения в резонанса се повяват проблеми, които за кратко наричаме енергийни проблеми. Те намират отражение както върху здравословното ни състояние, така и върху множество житейски аспекти.

Трябва да знаем, че смущение във функционирането на една чакра, много бързо оказва влияние на общия енергообмен, тоест и на останалите чакри. Така се обясняват и проблемите които започват да ни затрупват лавинообразно, без друга видима и обяснима причина.

Нека сега се върнем на чакрите. Всяка от тях е свързана с определен вид енергия, която пряко влияе на живота ни. Първа чакра ни захранва със земна енергия, която носи стабилност. Свързана е с финансите, понеже енергията на парите е земна по своята същност. Често хората, които имат проблеми с парите имат и неправилно фукционираща 1-ва чакра. Важно е да се отбележи, че аномалия в тази чакра не винаги означава проблеми с опорно-двигателна система (появата на подобни проблеми е свързан с другата изява на земната енергия- стабилността).

Втора чакра е свързана с Луната и водната стихия. Тя има отношение към нашите първични инстинкти, личния и интимен живот, както и с родовата памет и продължаването на рода. Неправилното и функциониране води до проблеми в личния живот, сексуални смущения, трудно подържане на дълготрайна връзка и също така невъзможност за създаване на поколение или пък липса на такова желание.

Трета чакра е свързана с огнената стихия и енергийния баланс като цяло. При неправилно функциониране основно оказва влияние на здравето и активността на човек. Подобен проблем прави човек болнав, мързелив, при него липсва виталност. Често такива хора имат слаба воля и характер. Това е най- уязвимият енергиен център, и трябва да се предпазва, защото се възстановява много бавно. Диабета например е свързан с проблем в тази чакра.

Четвърта чакра е междинна (първите три са животински, понеже ги има и при животните и са свързани с животинските ни инстинкти. Следващите три чакри са духовни и са фундамент на нашата душа). Тази чакра е интересна и с другите си характеристики а именно нашите романтичните чувства. Проблемите с нея винаги се отразяват в личния живот, като най-често се появява безчувственост или прекалена чувствителност и емоционална нестабилност. Възможно да се прояви и болезнена привързаност. Тази чакра има отношение и към биологичния ни часовник, а при занимаващите се с ясновидство и магия се проявява и друга нейна функция. Свързана е с времето и работата с него, но това е предмет на хронофизиката и хрономагията.

Пета чакра е свързана с духовните чувства: приятелство, любов към родината, към близките. Свързана е и с въздушната стихия и има отношение към комуникативността. Проблемите с нея водят до проблеми в общуването (неконтактност или точно обратното- болезнена нужда от хора и прекалена бъбривост). Свързана е с истината и лъжата и често страда, когато ни се налага да изричаме неистини. Силно е развита при контактьорите и медиумите, защото отговаря за връзка с висши духовни същности и паралелни светове.

Шеста чакра е свързана основно със съзнанието, мисълта и паметта. Поради това проблемите с нея основно се изразяват в погрешни мисловни модели, а това от принципа 'енергията следва мисълта' определя живота ни. Тук са и проблемите с централна и периферна нервна система. Това е чакрата, която винаги първа понася насоченото негативно енергоинформационно влияние (магия). Проблеми с шеста чакра имат и хора с прекалено изявена логическа мисъл, песимистите, както и хората с 'розови очила'. Тя е най- силно развита при хора с паранормални способности и способства използването им.

Седма чакра е свързана с космическата енергия и блокажите в нея имат изключително сложна изява. Тази чакра е с отношение към кармичните проблеми. Блокажите в нея носят сериозни сривове в здравето и живота като цяло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: