вторник, 10 януари 2012 г.

Открийте хармонята в себе си

Живеем в Новата Епоха, която започна да възвръща духовните възгледи за естеството на действителността, за вярата и смисъла от живота...


В литературата има известно разминаване в информацията по отношение на чакрите. Нашата цел тук не е да правим коментар, а по-скоро да поднесем материята в достъпен и синтезиран вид. На книжния пазар има огромен избор от литература по въпроса, а различните школи дават медитацията по чакрите, следвайки собствената си система на преподаване. Всеки може да провери истината сам за себе си, като се потопи и я изпита единствено чрез собствения си опит и осъзнаване.

Колкото повече навлизаме в технологиите на бъдещето, овладяваме изкуствения интелект, отправяме совалки в Космоса, толкова повече пренебрегваме духовното у нас, онова, благодарение на което съществуваме. Живеем вече в Новата Епоха, която започна да възвръща духовните възгледи за естеството на действителността, за вярата и смисъла от живота. За нас, хората от западното общество това уж “ново” духовно знание предизвиква понякога страх, объркване и притеснение. Приема се, че това е нещо ексцентрично или сатанинско. Тази реакция подчертава нашето невежество и незнание. Много хора не употребяват термина “окултен” /лат. скрит, таен/ и упорито се стремят да го заместят с “езотеричен” /лат. вътрешен/, като се притесняват да не би да бъдат упрекнати в залитане към някоя секта. Това “ново” за нас знание, което ние наричаме “Нова епоха” е възникнало в обществата с високо духовно развитие от Близкия, Средния и Далечния Изток. Съвременния човек все повече е объркан, напрегнат, изпълнен с грижи и страхове. Това явление се засилва, защото той не използва вътрешните си сили. Състоянието на стрес, чувството за непълноценност и неудовлетвореност за много от нас става нетърпимо. За да намерим баланса , трябва да погледнем вътре в душата си, защото “ключът” за промяната и съвършенството е вътре в нас.

Разположение на чакрите
Все повече хора са убедени, че освен материалното благополучие и ежедневното суетене има и “нещо друго”. Ето за това, “другото” трябва да си поговорим и да го открием вътре в нас. Трябва да се самоопознаем, за да си помогнем в специфичните проблеми. Когато сме в хармония със своя “Аз” ще бъдем в хармония и с заобикалящия ни свят. Животът ви ще се обогати, ще намерите вдъхновение за работата си. Колкото сте по-спокойни и щастливи, толкова по-добре ще се справяте с живота си.От древността е известно, че физическото тяло е отражение на серия по-фини тела, изградени от енергията в него. Тези фини енергийни тела отразяват вибрацията на Божествения Източник. Тази вибрация е огромна енергия, която ние трябва да се научим да управляваме и използваме.

Нашето тяло е едно физическо проявление на енергиите, които отразяват естеството на Бог и на Вселената.Същността на тези енергии се разкрива, чрез седем центъра, намиращи се в човешкото тяло. Наречени са ЧАКРИ. Чакри, в превод от хинди означава "колела от енергия". Тези чакри ние не можем да ги видим, но знаем, че те съществуват. Важно е да знаем, че седемте жлези с вътрешна секреция в човешкото тяло съответстват на седемте чакри. Така се отговаря на въпроса, защо, когато духът ни не е в добро състояние, боледува и тялото ни. Винаги физическото ни тяло е точно отражение на духовното. Съвременното ни общество, увлечено в своя ритъм и устремно техническо развитие е загубило знанието за тези енергиини колела – чакрите, благодарение на Новата епоха, то намира отново признание в нашето западно общество.

Разбирането и знанието за чакрите е много необходимо, за да разберем смисъла на човешкия живот, въпрос, който всеки, предполагам, си е задал поне веднъж. Доброто здраве зависи от правилното съгласуване на тези седем етерни енергийни центъра.Според древните учения, душата си изгражда тяло, за да си създаде «дом» в това физическо измерение, така тя успява да се съсредоточи във времето и пространството. Чакрите управляват тази физическа реалност, това са зоните, чрез които човек се докосва до себе си и се опознава. Тези енергийни центрове са ръководно, свързващо звено между духовната природа, Висшият Аз и тялото, за да може духа да се изявява.

Седемте чакри винаги са съществували и ще съществуват в човека и ще се въртят в пълна хармония. Но, когато нашите умове са затворени, ние не признаваме тяхното съществуване и жизненоважно значение. За да ги разпознаем, трябва първо да разгърнем ума си. А това става чрез медитация. Когато работим повече с нашето духовно измерение, ставаме хармонични и осъзнаваме чакрите. Когато се настроим към духовните енергии в нас, умът ни се разгръща и опознава по-висшето си съзнание. Така ще успеем да интегрираме ума, тялото и духа, ще разгърнем съзнанието си към по-висшия източник, към който са свързани чакрите и от който, самите ние сме част.

Свързвайки се с по-висшите начала, премахваме ограниченията си. Известният психолог Карл. Г. Юнг, твърдял, че чакрите са вратите на съзнанието на човека, точки, центрове, през които се приема притока на енергия от космоса.Но, за да разберем смисъла на чакрите, е необходимо да осъзнаем, да навлезем в сферата на физическото съзнание, която всяка от тях представлява.
Първа чакра - коренна

ПЪРВАТА ЧАКРА – Муладхара чакра, тя се свързва с ВИДИМОТО ТЯЛО – наречено на санскритски Стхул Шарир. Визуализира се в червен цвят. Намира се в основата на гръбнака. Проявява се чрез надбъбречната жлеза, управлява функциите на бъбреците и гръбначния стълб. Тази чакра се нарича чакрата-корен, тя изразява разбирането на човек за физическото измерение. Това е чакрата на нашето оцеляване, прагматична и свръхреалистична. Тя насочва енергията на човешката воля. Там обитава чувството за самосъхранение, за собственост и материализъм. Чрез нея усещаме страх или гняв.Тази основна чакра управлява производството на адреналин, свързано с реакциите ни за «борба или бягство». Запушването на тази чакра е признак, че човек се срамува и се смята за незаслужаващ, не може да разпознае своите функции.Хубаво е, по време на медитация, когато изпитваме страх от нещо, да се съсредоточим в този център и да установим в него равновесие.
Втора чакра - сакрална

ВТОРАТА ЧАКРА – Свадхищхана чакра е свързана с ЕТЕРНОТО ТЯЛО – Бхава Шарир. Визуализира се в оранжев цвят. Отделните школи дават различно разположение на тази чакра. Някои от тях казват, че се намира на около 5 см. под пъпа, а другите, че е в гениталиите, половите жлези. Тази чакра ръководи отношението ни към другите, половия живот и възпроизвеждането и потока на сексуалната енергия. Тук се натрупва сексуалната енергия, както чувствата на страх и гняв, свързани с пола на индивида. Тази чакра управлява физическата и емоционалната страна на съзидателността и сексуалността. От нея идва творческата ни енергия и отношението ни към греха и вината. От тук се управляват отношенията ни при интимни и творчески връзки. Във всички бойни изкуства, се смята, че в тази част на корема /под пъпа/ се намира точката на концентрация на физическата и духовната енергия, наричат я - ХАРА. За практикуващите бойни изкуства нейното значение може да се превърне в космическо, чрез нея те намират пътя на единение с Вселената.По време на медитация, когато извикаме оранжевият цвят в съзнанието си успяваме да посрещнем собствения си страх от липсата на съзидателност и продуктивност. Трябва да си представим, че този цвят се разлива из половата ни система, така ще успеем да се уравновесим и да пречистим усещането за конфликтност, объркване и безпокойство.
Трета чакра - на слъчевия сплит

ТРЕТАТА ЧАКРА – Манипура чакра е свързана с АСТРАЛНОТО ТЯЛО – Бхава шарир. Визуализира се в жълт цвят. Намира се в областта на слънчевия сплит. Като жлеза се проявява чрез панкреаса. Управлява дейността на черния дроб, стомаха, жлъчния мехур, далака и част от нервната система. Тя е центърът на емоционалната чувствителност, личната власт, чувствителността и егото. Трябва да балансираме егото си, защото то е голяма пречка към нашия растеж. То е свързано със страха ни да не би да загубим нещо или някого до себе си. Така възниква нуждата да манипулираме и да контролираме хората около нас. Когато изпитваме привързаност или загриженост ние изчерпваме енергията от тази чакра. Там се намира нашият емоционален живот. Затова, когато искаме емоционално да се дистанцираме, де се предпазим от някоя ситуация, ние неволно кръстосваме ръце пред гърдите си, така предпазваме слънчевия си сплит. По време на медитация представата, че изкъпваме този център в жълт цвят отпуска нервната ни система.
Четвърта - сърдечна чакра

ЧЕТВЪРТАТА ЧАКРА – Анахата чакра е свързана с ПСИХИЧНОТО ИЛИ МЕНТАЛНО ТЯЛО – Манас шарир. Визуализира се в зелен цвят. Намира се в областта на сърцето. Проявява се чрез тимуса. Управлява сърцето, кръвта и кръвообращението, имунната и ендокринната система. Санскритската дума – “анахата” – означава, “това, което винаги е ново, това, което само се поддържа”. Това е чакрата, чрез която се влюбваме и се научаваме да приемаме и да даваме любов. Ние определяме личността си чрез сърдечната чакра, тя се смята за същността на душата. Когато се влюбим, ние се придвижваме от сърдечната чакра, надолу към третата чакра – слънчевия сплит, там емоционално се интегрираме, след това се придвижваме към втората чакра, половата, която се мотивира от любовта и накрая се насочваме към първата чакра, чакрата корен, която ни помага да се установим и да се “заземим” с този човек. По време на медитация в този център, когато си представяме зеления цвят ние го стимулираме да се направлява правилно чувството на любов, то ни съдейства за хармонизирането на имунната система. Излъчването на любов от този център може да лекува цялото тяло. Медитацията върху тази чакра помага на човек да се научи да обича първо себе си и по този начин и любовта към другите хора възниква много по-лесно. Нашата вътрешна сигурност, създава сигурност и у другите.

 
Пета чакра - на гърлото

ПЕТАТА ЧАКРА – Вишудха чакра е свързана с БЛАЖЕНОТО ИЛИ ДУХОВНО ТЯЛО наречено на санскритски АТМА ШАРИР. Визуализира се в син цвят. Намира се в гърлото, изразява се чрез щитовидната жлеза. Управлява работата на белите дробове, гласните струни, бронхиалния апарат и метаболизма. Това е центърът на преценяването и общуването. От тук се регулира нашият импулс да казваме истината такава, каквато е, но без да нараняваме другите. Добре известно е, че онова, което ние виждаме в другите, е отражение на самите нас. Винаги, когато искаме да разкритикуваме и осъдим друг човек, трябва да се позамислим, защото всъщност това, което порицаваме е качеството, което не харесваме у себе си. По време на медитация чрез този център се освобождаваме от лошите чувства, които изпитваме към другите. Затрудненията в чакрата на гърлото се причинява и от страх да кажем своята истина.Стремежът ни да се харесаме на другите и жертването на собствените ни виждания довежда до неудовлетворение в общуването.
Шеста чакра на третото око

ШЕСТАТА ЧАКРА – Аджна чакра е свързана с КОСМИЧНОТО ТЯЛО – Брахма шарир. Визуализира се в индигов цвят /припокриване на много тъмно-синьо с тъмно червено/. Намира се в центъра на челото. Позната е като “третото око” и се проявява под формата на хипофизата. Тя управлява долната част на мозъка и нервната система, ушите, носа и лявото око, което е окото на личността.Тук в тази чакра са концентрирани идеализмът и въображението.Този център управлява начина, по който се представяме на света. Ако лицето ни е измъчено от грижи и безспокойства трябва да метидитараме върху индиговия цвят, така ще уравновесим вътрешното си виждане, идеализма си с въображението си. Тази чакра контролира всички прииждащи и излизащи мисли и виждания. От този център ние можем да управляваме вътрешната си енергия, дадена ни от Бога. Съсредоточаването върху “третото око”, премахва ограниченията. Чрез медитация върху тази чакра можем да премахнем ограниченията и да стигнем да безграничните възможности на мисълта.
Седма чакра - коронна

СЕДМАТА ЧАКРА - Сахасрара чакра е свързана с НИРВАННОТО ТЯЛО – Нирвана Шарир. Тя се визуализира във виолетов цвят, стигащ понякога до бяла светлина. Намира се на върха на главата, на темето. Проявява се като епифизата, управлява дейността на горната част на мозъка и дясното око. В тази седма чакра се намират съответствията на останалите чакри. Чрез нея човек достига до усещането за единение с Бог. Това е центърът на крайното Божествено единение. Погледнато от най-горната чакра, гневът отстъпва на разбирането, омразата на любовта. От тази гледна точка тъмните емоции като страх, потиснатост и омраза унищожават енергията ни, което ни води до болести.

Текст: сп. "Бела" - 2005 г., бр. 9

 
ВИЖТЕ МЕДИТАЦИИ за всяка от ЧАКРИТЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: