петък, 16 декември 2011 г.

Чакрите и техните цветове


Чакрите са енергийните центрове на човека. Тази представа е дошла до нас от Изтока. Самият превод на думата, означава ‘колело’.
Чакрите преобразуват енергиите на Вселената и ги интегрират в нашето физическо тяло. Естествено те не са разположени в плътното физическо тяло, а във финото енергийно и въпреки това имат свои проекции и върху физическото тяло.
Най-често използваме две техни проекции - отпред на тялото и по гръбнака, където местоположението им съвпада със специфични нервни центрове на гръбначния мозък.
Всяка чакра е свързана и с определени анатомични области, близо до които е разположена, затова при увреждане на чакрите се разболяват съответните органи. Това не е нищо повече от потвърждение на енергоинформационната същност на човек, а също и доказателство за възможността да се прави енергийна диагностика и лечение.
Всяка от чакрите на човека е отговорна за приемането и излъчването на определен тип енергия, което оказва ...
влияние не само върху здравето ни, но дава отражение и върху житейския ни път. Самото влияние е доста сложно и не може да бъде описано, но за хората с ясновидска дарба всичко изглежда като плетеници от различни цветове. Причината за появата им се крие в резонансните взаимодействия на чакрите с околния свят.
Съществува двупосочна връзка между провокираните събития и нашите чакри. При нарушения в резонанса се повяват проблеми, които за кратко наричаме енергийни проблеми. Те намират отражение както върху здравословното ни състояние, така и върху множество житейски аспекти.

Трябва да знаем, че смущение във функционирането на една чакра, много бързо оказва влияние на общия енергообмен, тоест и на останалите чакри. Така се обясняват и проблемите които започват да ни затрупват лавинообразно, без друга видима и обяснима причина.
Всяка от чакрите е свързана с определен вид енергия, която пряко влияе на живота ни:

Първа чакра (коренна)


Маладхара - червен цвят, свързана е с надбъбречни жлези и опорно-двигателна система. Разположена е в основата на гръбначния стълб, мантрата й ЛАМ ни захранва със земна енергия, която носи стабилност. Свързана е с финансите, понеже енергията на парите е земна по своята същност. Често хората, които имат проблеми с парите имат и неправилно функционираща 1-ва чакра. Важно е да се отбележи, че аномалия в тази чакра не винаги означава проблеми с опорно-двигателна система (появата на подобни проблеми е свързан с другата изява на земната енергия- стабилността).

Втора чакра (коремна)
Свадхищхана - оранжев цвят, свързана е с полови жлези, отделителна и полова система. Разположена е на окoло два пръста над срамната кост, под пъпа, мантрата й ВАМ е свързана с Луната и водната стихия. Тя има отношение към нашите първични инстинкти, личния и интимен живот, както и с родовата памет и продължаването на рода. Неправилното и функциониране води до проблеми в личния живот, сексуални смущения, трудно подържане на дълготрайна връзка и също така невъзможност за създаване на поколение или пък липса на такова желание.

Трета чакра (слънчев сплит)
Манипура - жълт цвят, свързана е с панкреас и храносмилателна система. Разположена е в областта на ‘слънчевият сплит’, мантрата й е РАМ. Тя е свързана с огнената стихия и енергийния баланс като цяло. При неправилно функциониране основно оказва влияние на здравето и активността на човек. Подобен проблем прави човек болнав, мързелив, при него липсва виталност. Често такива хора имат слаба воля и характер. Това е най- уязвимият енергиен център, и трябва да се предпазва, защото се възстановява много бавно. Диабета например е свързан с проблем в тази чакра.

Четвърта чакра (сърдечна)
Анахата - зелен цвят, свързана с тимус и сърдечно-съдова система. Разположена е по средата на гръдната кост, мантра - ЯМ. Тя е междинна чакра (първите три са животински, понеже ги има и при животните и са свързани с животинските ни инстинкти. Следващите три чакри са духовни и са фундамент на нашата душа). Тази чакра е интересна и с другите си характеристики, а именно нашите романтичните чувства. Проблемите с нея винаги се отразяват в личния живот, като най-често се появява безчувственост или прекалена чувствителност и емоционална нестабилност. Възможно да се прояви и болезнена привързаност. Тази чакра има отношение и към биологичния ни часовник.

Пета чакра (гърло)
Вишутха - син цвят, свързана с щитовидна жлеза и дихателна система. Разположена в ключичната ямка, мантра ХАМ. Тя е свързана с духовните чуства: приятелтво, любов към родината, към близките. Свързана е и с въздушната стихия и има отношение към комуникативността. Проблемите с нея водят до проблеми в общуването (неконтактност или точно обратното - болезнена нужда от хора и прекалена бъбривост). Свързана е с истината и лъжата и често страда, когато ни се налага да изричаме неистини. Силно е развита при контактьорите и медиумите, защото отговаря за връзка с висши духовни същности и паралелни светове.

Шеста чакра (третото око)
Аджна - индигов цвят, свързана е с епифиза, централна и периферна нервна система, очи и уши. Разположена по средата на челото, малко над точката където се сключват веждите, това е знаменитото ‘трето око’, мантра - ОМ. Шеста чакра е свързана основно със съзнанието, мисълта и паметта. Поради това проблемите с нея основно се изразяват в погрешни мисловни модели, а това от принципа ‘енергията следва мисълта’ определя живота ни. Тук са и проблемите с централна и периферна нервна система. Това е чакрата, която винаги първа понася насоченото негативно енергоинформационно влияние (магия). Проблеми с шеста чакра имат и хора с прекалено изявена логическа мисъл, песимистите, както и хората с ‘розови очила’. Тя е най-силно развита при хора с паранормални способности и способства използването им. Счита се, че тази чакра все още не е развита в човека напълно.

Седма чакра (коронна)
Сахасрара - виолетов цвят, свързана е с хипофизата. Тази чакра няма физическа проекция върху тялото. Има форма на конус и се намира в областта на фонтанелата, мантра - АУМ. Свързана е с космическата енергия и блокажите в нея имат изключително сложна изява. Тази чакра е с отношение към кармичните проблеми. Блокажите в нея носят сериозни сривове в здравето и живота като цяло.


При малко повече тренировка, всеки може да се научи да вижда ‘цвета’ на чакрите си. Както вече разбрахме седемте основни чакри са в седемте цвята на дъгата. Както със светлината и тук, ако слеем цвета на всички чакри в един, трябва да получим бяло оцветяване. Бялото е цвета на хармонията и баланса. Ако получим обагряне клонящо към друг цвят това е индикация за проблем в съответната чакра.

Аномалии в чакрите в начален етап могат да бъдат изчистени от нас самите. Това става чрез медитация върху тях, чрез повтаряне на мантрата й или чрез цветно дишане.

Ползвани са материали на http://www.mycolour.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: