неделя, 1 януари 2012 г.

С какво храним тялото си



Хранителни съставки
Вече за никого не е тайна кои са основните групи хранителни вещества - въглехидрати, белтъчини и мазнини. Знае го всяко хлапе. Информация за това кое е полезно и кое – не, може да се намери навсякъде. Дори стогодишната ви комшийка ги разбира тия работи.
Старата ви леля пък често разправя как една манекенка не яла месо един месец и едва не умряла. Милата ви братовчедка все повтаря, че няма да има остеопороза, защото не спира да се тъпче с френски сирена, докато мъжът й й опонира с тезата, че той не близва сирене, но също няма да има остеопороза, гарантирано. Пак по въпроса може да се прочете, че човешкият организъм не усвоява млечните продукти след навършване на 3-годишна възраст. Усещате ли вече противоречията в информацията, както и субективната гледна точка?

Всички знаем, че ненаситените мастни киселини са много полезни, а наситените не са. Кои са наситени ли – ами твърдите. За тях казват, че съдържат холестерол. И да не съдържат, от тях той после се образува в тялото ви и залепва хубаво по артериите ви. Как се образува – с ензими. Имаме си всякакви – за усвояване, за разграждане, за отделяне. Любопитен факт: науката биохимия се занимава с ензимите. Всеки ензим си има номер и  с „първи” номер е алкохолазата (алкохол дехидрогеназа). Номерът му изглежда така: 1.1.1.1. Той помага на организма да се справи с алкохола, затова тези, които си имат достатъчно алкохолаза, не се напиват, тези, дето имат малко – се напиват, а някои нямат и при тях алкохолът се разгражда до отровни вещества. Там положението е много тежко...

Смесване на храните
Множество изследователи застъпват тезата, че многообразието на диетите не води до нищо добро. Или колкото повече храни смествате на ядене – толкова по-зле за вашия организъм. Настъпва бъркотия и вместо усвояване на хранителните вещества, настъпват нежелани ферментации, стомахът ви се покрива с ранички и вече имате гастрит, червата ви се подуват – имате си и колит, нежелани вещества се просмукват в кръвта ви и получавате сърцебиене, камъни в бъбреците, акне... Ето защо аз приветствам теорията за простичко хранене – на едно ядене да не се смесват храни с повече от двете основни хранителни съставки. Това е залегнало и в основата на разделното хранене. Основен принцип е, че може да се сместват въглехидрати и мазнини, но белтъчини се ядат само със зеленчуци, при това – не с картофи и ориз! Млечните продукти пък трябва да се ядат отделно от всичко. Е, има много подробности, на които ще се спра друг път.

Месото. Месото се състои от протеини, наричани още белтъчини. Тлъстото месо съдържа и мазнини. Протеините са съставени от аминокиселини. При разграждането на месото в организма, пак благодарение на ензимите, крайните продукти са пурини. Те имат едно неприятно свойство – образуват камъни в бъбреците. Образуват също кристали в ставите. Тези кристали често се откъсват от там и стигат до пикочните пътища, където водят до запушването им. На това му се казва подагра и може да го имат и жени. Хубаво е да се пие много вода, но още по-хубаво е да не се яде много месо. Подаграта е била бичът на френските крале, които както знаем, са си правели пирове с всякакви меса – от прасета до пъдпъдъци. 

И отново за месото. Когато се образуват тези пурини, средата в тялото става силно киселинна и така тя е много благоприятна за развитие на всякакви вредители – вируси, бактерии, паразити. Обичайно ние хората сме в досег с всякакви микро и макроорганизми, дали ще се развият в нашия организъм, зависи каква е средата в него – алкална, киселинна, неутрална. Е, има си граници, но е факт, че много киселата среда никому нищо добре не е донесла. 

Плодове и зеленчуци
Всяка частица материя има своя собствена вибрация. Ние хората сме доста несъвършени и не усещаме повечето вибрации, но това не означава, че те не съществуват. Не може да се отрече обаче, че любовта има своята вибрация. Не сте ли съгласни. А какво е онова, което чувствате, когато сте влюбени? Онова, което кара сърцето ви да трепти учестено и поражда приятния гъдел под ребрата ви или сладостта в слабините?... Познавате и вибрацията на страха, нали? Онази вибрация, която стяга сърцето ви като с менгеме, кара ви да се обливате в студена пот, да не намирате думите, да заеквате и да мигате на парцали. Това са все невидими вибрации, но реални. Дали и животните ги изпитват? Аз мисля, че да. Неслучайно те първи усещат земетресенията и се махат от такива райони ден по-рано. Кучетата усещат уплашените хора, или сърдитите, и лаят по тях. Значи, какво излиза – естествено е животните да изпитват страх, когато касапите ги приклещят в ъгъла. Естествено е животното да изпита ужас в мига, преди да го обезглавят или да прережат сънната му артерия, или пък да го ударят с чук по главата. И къде отива този ужас? Този ужас остава като вибрация в клетките и атомите на пържолите и котлетите, които хората си купуват и изяждат. Ужасът е в шунките и луканките, в кренвиршите. Не знам за вас, но аз предпочитам да ям храна, която е съхранила енергията на слънцето и вятъра, предпочитам да се храня със зеленчуци, отглеждани на открито. И предпочитам, когато е възможно, да не ги преработвам топлинно.
Така че, ако трябва да обобщим по отношение на месото – първо то ни носи една вредна киселинност и после – енергията на ужас и отчаяние. 

Може би протестирате, че няма откъде да си набавите протеини. Не, не е точно така. Протеини има в множество зеленчуци като: бобови култури, включително леща, ядки, соя, соево сирене, авокадо, зърнени култури.
Детоксикация
Можете и сами да се убедите в правотата на написаното, като си правите опити с различни менюта на хранене. Може да правите дни без свинско, дни без млечни продукти, два дни само с растителни продукти... Експериментирайте и си записвайте какво чувствате. Важно е да се отбележи, че траен резултат се появява след няколко седмици, но е сигурно, че и два дни без свинско месо ще окажат значимо въздействие на вашия метаболизъм. Да не ставам дребнава, но нали си спомняте последния път, когато нищо не ви се ядеше. Ами, да, точно тогава на тялото ви му беше писнало да го тъпчете с глупости и направи единствено възможното – разбунтува се. 

Скъпи приятели, не чакайте да става късно. Обичайте тялото си и го хранете с любов!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: