сряда, 29 август 2012 г.

Човешките желания ...


Ние хората често сме нетърпеливи в желанията си. Искаме всичко да се случва сега и веднага. Такава е природата ни или поне такава е станала, откакто все улесняваме живота си.

Откак човек има топла вода вкъщи, то и желанията му не са какви да е. Вече иска кола и то хубава и евтина. Иска престижна работа, ама и добре платена. Иска жена, но не само красива, а и скромна.

Е, ясно е, битието определя съзнанието.

Ако човек живее недохранен в Африка, единственото му желание ще е да залъже глада. Ако е монах в Тибет, той най-вероятно няма да има желания, а едничкото, което ще изпитва, ще е благодарност.

Е, ако нещо в нашия свят не се случва сега и веднага, най-вероятно трябва да отпадне някое обстоятелство. Може би преди да намерим подходяща работа, трябва първо да си изясним какво искаме. Вселената някак винаги знае кога му е дошло времето, от какво имаме нужда сега и дали е необходимо да научим още някой определен урок.

Осъзнаването на тези неща обаче изисква определена нагласа и готовност за промяна на мисленето, на приемането на света около нас. И преди да сме станали самите ние израз на безусловната Любов, преди да започнем да разбираме подбудите на другите, бихме могли лекичко да повдигнем завесата и да си зададем някои въпроси. Не е нужно да търсите списък със специалните въпроси. Да, има много книги, но не е ли по-лесно да отделим време да останем насаме със себе си и да оставим съзнанието ни само да ни ги поднесе.
...
За къде бързаме днес?. ... С това си нетърпение само си докарваме тревоги, стрес, гняв, болести. Добре би било да забавим темпото, да се огледаме и да благодарим за онова, което вече имаме. Защо ли? За да изпитваме радост, вяра, спокойствие и вътрешен мир, любов към хората до нас, а после и вяра в утрешния ден и самите нас.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашият коментар: